Volgens de recentste Digimeter cijfers luisteren alsmaar meer Vlamingen naar podcasts. Vooral jongeren, maar ook veertigers en vijftigers luisteren regelmatig. (Lap, ik ben een dertiger…). Door covid-19 lijken nog meer mensen podcasts te ontdekken. Ik schreef eerder al een blog met algemene podcast-tips. De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag welke podcasts over sport te volgen. Daarom hieronder mijn persoonlijke top 10 Nederlandstalige podcasts over sportmarketing en sportbeleid.

De Jogclub

Vlaamse podcast waar ‘de mannen van Jogclub Herent’ Bobby, Seppe en soms ook Pieter keuvelen met gekende en minder gekende gasten met een passie voor sport en mooie verhalen om te delen. Afleveringen van anderhalf uur gemiddeld, maar het verveelt nooit. Gesprekken waarbij ze de gast nog eens laten uitpraten.

Fichebak

Podcast van Sporza met vijf afleveringen die telkens rond één sportterm draaien en waarbij ze praten met experten, topsporters en fans. Afleveringen zijn soms wat lang, maar dat heeft misschien te maken met mijn persoonlijke (des)interesses.

De Tribune

Eén uur radio/podcast van Radio1/Sporza waarbij twee gasten met een mening wekelijks de sportactualiteit bespreken. Uiteraard sterk afhankelijk van de sportactualiteit.

Sports and more

Nieuwe podcast waarin Simon de ambities, passies en talenten van ondernemers in de sportbusiness probeert te achterhalen. Afleveringen van een 45-tal minuten.

De Spaak

Podcast van NPO Radio1 met nieuws en informatie over ‘gewoon’, alledaags recreatief fietsen. Mooi gemaakt. Nederlandse thema’s die ook in Vlaanderen actueel zijn.

BNR Sportzaken

Nederlandse podcast met een tiental afleveringen van een klein uur over sport, wetenschap en innovatie. Boeiende thema’s maar ze laten hun gasten niet altijd uitpraten.

De Sportmarketing Podcast

Podcast van Yellow Jersey over de laatste trends op vlak van sportmarketing, met telkens hele interessante gasten uit de (Nederlandse) sportmarketingwereld. Kunnen we in Vlaanderen veel van leren.

Sport en samenleving

Maandelijkse podcast van Team Sportservice met telkens een gast van de maand en deskundigen die hun visie komen delen over het Nederlandse sportbeleid. Boeiende thematiek, maar niet altijd zo eenvoudig om als Vlaming te volgen.

Fans van Fans

Podcast door Touché Sportmarketing waarin professionals uit binnen- en buitenland geïnterviewd worden. Liefde voor sport en fans staat centraal. Opnieuw Nederlandse podcast, maar rond boeiende thema’s die landengrenzen overschrijden. Interviewer Niko is soms wat moeilijker te volgen door zijn snelle Nederlands.

Walk your talk

Maandelijkse podcast waarin Brecht al wandelend praat met toonaangevende bedrijfsleiders, academici, politici en opiniemakers over gezondheid en het belang van een fitte levensstijl als hefboom voor meer levenskwaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers in een bedrijf. Eerder over gezondheidsbeleid dan sportbeleid, maar boeiende gesprekken van een 45-tal minuten, ideaal om al wandelend te beluisteren .

Hebben jullie nog tips voor mij? Laat zeker even weten!