Het is Internationale Vrouwendag vandaag, de dag waarop de eerste staking van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie wordt herdacht (New York, 8/3/1908), en tal van vrouwenorganisaties aandacht vragen voor thema’s als economische zelfstandigheid, empowerment, discriminatie, etc.

Perfecte dag dus om enkele weetjes over vrouwen in de sport te delen.

Wist je dat … er naast de Olympische Spelen voor mannen elke vier jaar ook een apart sportevenement voor vrouwen doorging in hetzelfde stadium in Olympia: de “Heraeaanse Spelen“, gewijd aan de godin Hera. Volgens de overlevering werden deze spelen opgericht door Hippodameia, de vrouw van de koning die de Olympische Spelen voor mannen oprichtte. Hoe gaat dat gezegde weer van die sterke vrouw achter elke man? 😉

Ruïnes van de tempel van Hera in Olympia

Bron: Ingo Mehling – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5500866

Wist je dat … vrouwen op de eerste moderne Olympische Spelen in 1896 niet mochten deelnemen. De eerste keer dat ze dat wel mochten was op de Spelen van Parijs in 1900, waar 22 vrouwen deelnamen aan tennis, zeilen, croquet, paardrijden en golf. De Spelen van 2012 in Londen waren overigens de eerste waarbij vrouwen aan alle sportdisciplines deelnamen. 

Wist je dat … Edith Cummings de eerste vrouwelijke golfer en sporter was die op de cover van Time Magazine stond (in 1924). Wist je bovendien dat het personage van Jordan Baker in Scott Fitzgerald’s klassieker “The Great Gatsby” geïnspireerd was op Cummings?

Edith Cummings op cover van Time Magazine

Bron: Time Magazine – Time Magazine, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6740006

Wist je dat … de fiets meer heeft betekend voor de emancipatie van vrouwen “than anything else in the world”. Althans volgens burgerrechtenactiviste Susan B. Anthony. Niet duur, eenvoudig in gebruik en mogelijk om hoge snelheden te halen, betekende de “veocipede” (zoals de fiets toen werd genoemd) een grote verandering in het leven van 19e eeuwse vrouwen. Fietsende vrouwen werden toen trouwens “velocipedestriennes” genoemd.

Poserende vrouw op fiets in 19e eeuw

Bron: National Museum of American History

Wist je dat … Kathrine Switzer in 1967 de internationale pers haalde toen ze meeliep in de marathon van Boston, terwijl dat voor vrouwen toen eigenlijk nog verboden was. Ze werd echter al snel opgemerkt en een official probeerde haar zelfs uit de wedstrijd te halen en haar loopnummer af te scheuren. Dit leverde iconische beelden op. Switzer en haar loopnummer 261 werden een symbool voor vrouwen over de hele wereld. Pas vanaf 1972 konden vrouwen legaal deelnemen aan marathons. 50 jaar later liep Switzer op 70-jarige leeftijd trouwens opnieuw de marathon van Boston (in 4 uur, 44 minuten en 31 seconden).

Switzer tijdens marathon van Boston in 1967

Welke weetjes over vrouwen in de sport willen jullie nog graag delen op deze Vrouwendag? 

En…mannen: geen paniek. Op 19 november is het Internationale Mannendag. Nog even tijd dus om op zoek te gaan naar weetjes over mannen in de sport.