strava-art-gps-art

In corona-tijden gaan we met zijn allen steeds vaker (alleen) lopen, fietsen en wandelen. Dat is niet alleen af te leiden uit de vele nieuwe ‘vrienden’ op Strava, maar blijkt ook uit Vlaams onderzoek naar sporten in corona-tijden. Velen onder ons hebben echter, net als ik, niet meteen ambitie om KOM’s (‘king of the mountain’), trofeeën of medailles te verzamelen omdat we de snelste waren of meer kilometers hebben afgelegd.

Als snelheid en afstand je weinig zeggen, hoe kan je dan gemotiveerd blijven? Door creatief te zijn. Bijvoorbeeld door telkens een andere route te lopen, of je vaste route eens in omgekeerde richting te lopen. Door via knooppunten al fietsend of wandelend nieuwe plekjes in de buurt te ontdekken. Maar je kan ook je meest kunstzinnige zelf ontdekken en eens Strava-art proberen.

Strava-art?

Strava-art of gps-art is ‘kunst’ (eigenlijk een groot woord voor tekeningen) gemaakt met de gps.

Tal van bekende en minder bekende sporters gingen afgelopen weken aan de slag met strava-art, onder andere om zorgverleners een ‘hart’ onder de riem te steken zoals oud-doelman Geert de Vlieger deed voor zijn vrouw die in de zorgt werkt.


Hoe ga je van start met strava-art?

STAP 1: Bekijk een kaart en bedenk welk ‘kunstwerk’ je zou kunnen lopen/fietsen/wandelen (of zwemmen, skiën, kajakken…kortom alles wat je met gps kan vastleggen). Op strav.art , een verzamelsite waar artiesten hun werk kunnen delen, kan je heel wat inspiratie opdoen. De site is onderverdeeld in verschillende categorieën, van dieren tot eten tot woorden, en zelfs thema kerstmis. Sommige figuren zien er uit zoals mijn kleuterzoon tekent, maar er zitten ook pareltjes tussen. Er bestaan trouwens ook echte ‘strava-artiesten’. Bekijk bijvoorbeeld eens de Instagram-pagina van Cycleangelo . Of kijk onder de hashtag #stravaart op Instagram voor inspiratie. Misschien is een strava-art huwelijksaanzoek wel iets voor jou? Ik raad sowieso aan om niet al te ambitieus te beginnen. Een woord zou blijkbaar het makkelijkst zijn.  En is het woord niet leesbaar, kan je nog altijd zeggen dat het een slang is.

STAP 2: Zet je tekening om in een route. Doe dit best via een app (een fysieke kaart kan ook, maar dat loopt/fietst niet zo makkelijk). Nu de Strava routenbouwer voorbehouden is voor betalende leden, kan bijvoorbeeld RouteYou of Plot-a-route een goed alternatief zijn.

STAP 3: Laad de route op naar een sporthorloge, smartphone of gps…en lopen/fietsen/wandelen maar. Een gps-signaal is vereist om de route te kunnen volgen.

STAP 4:  Deel je route op sociale media. Gebruik de hashtag #stravaart of #gpsart om anderen te inspireren en/of uit te dagen. Heb je de ware kunstenaar in jezelf ontdekt, kan je je zelfs aansluiten bij Strava Art Creator club.

Strava-art werkt motiverend omdat je op een heel andere manier met je route bezig bent en het ondanks het ‘solo’ sporten toch een sociale dimensie biedt. Dit zul je merken aan de vele likes en reacties die je op je gedeelde post zult krijgen.

Strava-art kan zelfs ingezet worden voor het goede doel. Zo riep de #goballsout campagne in Nieuw-Zeeland mensen op om routes in de vorm van een penis af te leggen om op die manier teelbalkanker onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken.


Dus waar wacht je nog op? Ontdek de verborgen kunstenaar in jezelf en ga de uitdaging aan!