Zoals de meesten wel weten, ben ik -sinds mijn verplichte strandwandelingen vorig jaar- nogal fan geworden van podcasts. En toegegeven, ik kan het ook niet zo goed verstoppen. Vandaar dat ik vaak de vraag krijg hoe dat in elkaar zit, die podcasts, en of ik geen tips heb. Daarom wat uitleg.

Wat is een podcast?

Een audio-uitzending of podcast (samentrekking van iPod en broadcast) vind ik handig om te beluisteren tijdens het ‘onderweg zijn’ (autorijden, reizen, …). Maar ook tijdens het wandelen of in de fitness (als de muziek niet te luid staat tenminste ;-)). Je kan er iets van bijleren, het maakt saaie of vervelende klusjes verteerbaar(der), je hebt iets om over te praten, …

Net zoals er verschillende platformen bestaan om online video te bekijken (bv. YouTube, Netflix, …), bestaan die ook voor het beluisteren van online klank. De bekendste zijn Apple Podcast (staat standaard op je Iphone), Soundcloud en Stitcher. Sinds kort bestaat er voor Android ook Google Podcasts (net zoals bij Stitcher gewoon even in de Google Play Store downloaden).

Via zo’n podcastapp kan je je abonneren op podcasts naar keuze. Wanneer er voor die podcast een nieuwe aflevering gepubliceerd wordt, komt die automatisch in je app. Je kan afleveringen ook downloaden zodat je ze op een later moment zonder wifi of 4G kan beluisteren (bv. op het vliegtuig; of gewoon als je je 4G wat wil sparen).

Via ‘ontdekken’ kan je per thema (bv. nieuws, politiek, sport, …) podcasts selecteren. Je kan ook een specifiek zoekwoord intikken. Wat ‘goeie podcasts’ zijn, is uiteraard afhankelijk van je eigen interesses. Er bestaan verhalende podcasts, maar evenzeer podcasts waarin iemand geïnterviewd wordt, over de actualiteit, over geschiedenis, … Echt over alles!

Podcast-tips

AudioCollectief SCHIK

Persoonlijk vind ik alle podcasts van AudioCollectief SCHIK heel knap gemaakt. Beluister zeker eens Bob (mijn allereerste podcast, en nog steeds mijn favoriet – over de zoektocht naar het verborgen geheim van de 84-jarige Elisa), El Tarangu (over wielrenner Lucien van Impe die mosselen gaat eten met Fuente…die eigenlijk al zeven jaar dood is), Laura H (die terugkeerde uit het kalifaat) en Roes (over ‘de roes’).

‘True crime’

In het thema ‘true crime podcasts’ heb je onder andere De brand in het landhuisDe Blankenberge tapesDe moord op PatrickDe kasteelmoord, Waarom.

Geschiedenis en historische figuren

Ook over geschiedenis zijn er zoveel aanraders. Alles van meestervertellers Bart Van Loo (De Bourgondiërs) en Johan Op de Beeck (De zonnekoningNapoleonHet verlies van België). Ook heel wat andere (minder bekende) van Klara zijn de moeite: Misia (over leven van Misia Sert), De CastratenBruegel (over Pieter Bruegel de Oude), Beethoven, Dooddoeners (waarbij Ignaas Devisch en Jean Paul Van Bendegem met humoristische kwinkslag typische ‘dooddoeners’ becommentariëren), Een gehucht in een moeras (waarbij Marc Didden door Brussel wandelt), Kant en klaar, Venezia (door Serge Simonart), Kamer in Oostende, … Ook Berlijn – Het verhaal van de muur is een aanrader.

Bijleren kan je ook bij De Universiteit van Vlaanderen (gratis colleges over de meest uiteenlopende thema’s), Podvis en De MachtWacht (wat diepgang bij de actualiteit van respectievelijk de VRT en De Standaard) en Geheugenissen (over de Middeleeuwen, van Julie Van Bogaert).

Gesprekken

Gesprekken met interessante mensen vind je bij de radioprogramma’s Interne Keuken of Touché, maar ook Wanderland (wandelingen met bekende muzikanten), Het Creatieve Lab (waarbij je wekelijks meegenomen wordt in het hoofd van een creatieve mens), 50 koffies (over inspirerende ondernemers), Gebladerte (over boeken en boeiende mensen) of De 10 meest gegoogelde vragen over… (wat luchtiger, van Qmusic, waarbij je de andere kant van BV’s leert kennen). Bij onze Noorderburen zijn de gesprekken van De Correspondent vaak heel interessant. En over creativiteit is Creative Confidence een aanrader.

Sport

Een boeiende Nederlandse podcast vind ik BNR Sportzaken. Dichter bij huis vind ik De Tribune (het radioprogramma) leuk om naar te luisteren tijdens het sporten. Inspirerende podcasts over lopen en alles wat ermee gepaard gaat vind je bij Another mother runnerGuardian beginner’s (en/of advanced) guide to runningTrained, Run to the top. Een recente is Verdiende Strepen (van/met Koen Naert). Over fietsen is er de Strava podcast Athletes unfiltered, het Nederlandse De Muur (over wielrennen), De Spaak (leuk gemaakte over alledaags fietsen) en Live Slow Ride Fast (van Laurens ten Dam en Stefan Bolt).

Wat specifiekere (‘nerd’ ;-)) podcasts zijn Physical Activity Researcher (wetenschappelijk, over belang van sport en bewegen voor onze gezondheid), Sport Inc. (over de eerder economische kant van sport), het Nederlandse Sport & Samenleving, De Sportmarketing Podcast, Sporting Witness (korte afleveringen van de BBC, over historische sportgebeurtenissen), Sports Tech Research en The SportsTech Allstarts (beiden over sportinnovatie en technologie) en The Real Science of Sport podcast (wetenschappelijk).

Diverse

En verder zijn er ook podcasts over klassieke muziek (een spoedcursus: Beethoven is meer dan een hond), de Vlaamse festivalcultuur (Vijftig Tinten Gras), wijn (Wijncast), herkenbare en tijdloze dateverhalen (Datevermaak), technologie (De TechnoloogNerdland, iCulture, Tech podcast van NOS, de Weekly podcast van Steven Van Belleghem), toekomst van steden (Technopolis), …

Anderstalige podcasts

En voor diegene die me wat beter kennen: uiteraard ook tal van boeiende podcasts in het Duits (Deutsche im AlltagLangsam gesprochene NachrichtenFokus EuropaDas sagt man so!, Zeitreise/Sportgeschichte(n)).

Er zijn ook heel wat goeie Engelstalige podcasts (SerialS-town, Turbulence), maar persoonlijk kan ik me daar niet altijd genoeg voor concentreren.

Nog meer tips?

Waar vind je nog tips voor podcasts? In de Vlaamse kranten en magazines wordt al eens een podcast besproken, en ook de Volkskrant tipt welke de moeite zijn (of niet, klik hier voor meer info). En anders gewoon af en toe eens ‘googelen’ ter inspiratie.

Laat zeker weten welke podcast-tips jullie voor mij hebben!