Zweten is geld waard

Ik hoef je niet te vertellen dat door corona tal van kleine en grote sportevenementen niet kunnen doorgaan. Dat betekent ook een streep door de rekening van verschillende goede doelen, die via evenementen geld inzamelen. Toch hoeft dit niet zo te zijn. Hoewel de beleving uiteraard niet hetzelfde is, bestaan er immers digitale alternatieven. Afgelopen jaren zagen verschillende apps en platformen het levenslicht met telkens hetzelfde principe: “zweten is geld waard”. De veelbelovende Nederlandse apps Fundwings en Fundrunner bestaan intussen al niet meer, maar er zijn alternatieven op de markt.

Zo is er de succesvolle app Charity Miles, die voor elke kilometer die je loopt of fietst een bedrag naar een goed doel stort. Dat goede doel kan je zelf kiezen uit een lijst van meer dan 40 deelnemende organisaties (waaronder WWF, Special Olympics, World Food Programme, …). De focus ligt echter op de Amerikaanse markt, waardoor deze app voor ons minder interessant is.

Wel een aanrader, is AtlasGo. Deze start-up werd door een Brusselse ondernemer in het hart van Silicon Valley opgericht, maar richt zich ook op de Europese markt. Ook hier wordt elke kilometer die je loopt, fietst, wandelt, … omgezet naar centen voor een goed doel.

Recent zag een gelijkaardig platform dichter bij huis het levenslicht. Moving Lives, een initiatief gesteund door Sport Vlaanderen, legt net als AltlasGo meer focus op het verbinden van individuen, bedrijven en non-profitorganisaties. Het  principe van beide apps/platformen is hetzelfde: bedrijven kunnen eigen campagnes opzetten en vervolgens gaan hun medewerkers de sportieve uitdaging aan om geld in te zamelen voor een gekozen goed doel of organisatie. Supporters kunnen online hun financieel steentje bijdragen, en via smartphone of activity tracker worden de sportieve activiteiten (lopen, fietsen, wandelen) visueel in kaart gebracht. Bedrijven kunnen via het softwareplatform de voortgang van de campagne bijhouden en door middel van gamification (denk aan het winnen van badges en zo) wat rivaliteit en community-building stimuleren tussen de deelnemers.

In onderstaand filmpje zie je hoe Moving Lives in zijn werk gaat.

Zowel AtlasGo als Moving Lives zijn dus digitale fondsenwervingsplatformen die sportieve uitdagingen koppelen aan fondsenwerving voor NGO’s, scholen of verenigingen. In enkele maanden tijd sloten zich bij Moving Lives al meer dan 50 goede doelen aan. Interesse in corporate social responsibility, employee wellbeing en employer branding, ook (en zeker) in corona-tijden? Laat je dan zeker inspireren door de bestaande campagnes van AtlasGo en Moving Lives om via sporten en bewegen voor sociale impact te zorgen.